diumenge, 6 de setembre del 2015

Adéu, xumet! Regular la dependència

Bon cap de setmana a tothom, avui he trobat aquest article al suplement Criatures al diari ARA.CAT, l’he trobat interessant, i el comparteixo amb tots vosaltres! Que passeu un bon diumenge!

Adéu, xumet! Regular la dependència

Dos de cada deu infants del nostre país tenen deformacions a la dentadura per l’ús abusiu del xumet. La data límit per retirar-lo són els 3 anys
XAVIER TEDÓ ACTUALITZADA EL 25/07/2015 00:01

A l’Iker li ha costat, com dirien els Manel, déu i ajuda deixar el xumet. Des que va néixer fins a aquest Nadal han sigut inseparables. Gairebé quatre anys de relació. “El portava tot el dia. Sempre ha sigut mogut i quan deixava de jugar el demanava, cosa que també fa ara el seu germà petit”, explica la Sònia, la seva mare. L’ús continuat del xumet té efectes directes en l’oclusió dental i en el seu cas ha desembocat en l’anomenada mossegada oberta, que provoca que les dents incisives, les inferiors, no tanquin i quedin obertes. “Té les dents tortes, cap endins”, apunta la Sònia, que va haver de regular-li l’ús de la pipa per recomanació del pediatre.

No va ser fàcil. “A la revisió dels dos anys ens va dir que li havíem de reduir el temps que en duia. Va passar a fer servir el xumet només per dormir i ho va acceptar, però sovint deia que tenia son per poder posar-se’l”. Quan va fer tres anys el pediatre els va comunicar que la deformació no havia anat a més, que estava igual, tot i que els va instar a treure-l’hi definitivament. “Volia una bicicleta i li vam dir que llavors havia de donar la capsa amb tots els xumets al Pare Noel, que li va agrair el regal perquè eren estrelles que li obrien el camí”. També li va portar un nino, que ara és el seu company inseparable. “Veu la pipa del seu germà i no l’agafa, ja ho veu com una cosa de nadons, com quan li vam treure el bolquer, i ara no se separa del nino”, explica rient la Sònia. El pediatre també els ha tranquil·litzat: “Diu que no té importància, que quan li surtin les dents noves la deformació bucal desapareixerà, no ens ha derivat al dentista”.

L’odontòleg Xavier Calvo alerta que no sempre és així: “Les dents de llet cauen, però donen pas a les definitives i si s’han perdut abans d’hora es tanquen espais i les permanents no troben lloc; la gent creu que com que cauen no passa res, però preparen el terreny”. En aquest sentit, el també assessor mèdic de Dentaid, laboratori especialitzat en la investigació, desenvolupament i comercialització de productes de salut bucal, assegura que “la meitat dels nanos que fan un ús abusiu del xumet després tenen problemes”. La mossegada creuada és l’altra deformació més comuna i consisteix en el fet que les dents de dalt van per dins de les incisives. “La boca és com una capsa de sabates i la part de dalt ha de tancar la de sota”, remarca gràficament Calvo, que suggereix visitar un odontopediatre per fer un diagnòstic acurat, perquè “cada nen és un món”.

Data límit
L’especialista deixa clar que no s’ha....